food ย  = ย  experience

Happy Holiday!!

Risotto moeilijk?

“We’ve got your back”

Risotto!

Risottoย is eenย rijstgerechtย uit het noorden van Italiรซ. De rijstย wordt eerst een paar minuten droog aangebakken en daarna in bouillonย gekookt. Het woord risotto is afkomstig van het Italiaanseย risoย dat ‘rijst’ betekent, met het achtervoegselย otto.

Ingrediรซnten voor 2 personen:

 • 400 ml groentebouillon
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 grote sjalot, fijngesneden
 • 100 gr risottorijst
 • ยฝ glas droge witte wijn (ook wel bekend als 3 flinke scheuten)
 • 1 eetlepel mascarpone of crรจme fraรฎche
 • 2 eetlepels doperwtenpuree (doperwten kort koken en blenderen met room, niet heel dun maken maar de dikte van kwark aanhouden, wel even door een zeef tegen de velletjes)
 • 50 gram Hollandse garnalen
 • 1 eetlepel kervel of bieslook gehakt
 • 2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt

Een โ€˜killerโ€™ risotto maak je in 3 stappen:

#1

De gesneden sjalot met de (ongekookte) rijst even kort aanbakken in de olijfolie. De korrel verandert dan van wit ondoorzichtig naar een beetje glazig. Er gaat nu ook behoorlijk peper en zout op want de smaak zal lekker in de rijst trekken.

#2

Afblussen met de witte wijn, als daar de grootste damp vanaf is gaat de bouillon erbij. Maar niet in 1x alle bouillon, je zet de rijst als het ware net onder het vocht. De rijst zal het vocht dan gaan opnemen en je voegt steeds een beetje bouillon toe als de rijst niet meer onderstaat. Dit toevoegen van vocht gebeurt geleidelijk zodat de rijst het water langzaam op kan nemen. Het is belangrijk om af en toe in de rijst om te roeren.. Om te voorkomen dat het aanbrandt maar ook om het zetmeelย uit de korrels naar de oppervlakteย te laten komen. Dit vrijkomen van zetmeel bindt de rijst en zorgt voor de kleverigheid ervan.

De rijst wordt op den duur (circa 10 min) gaar en dat zie je aan het volume, de harde glazige korrel verandert weer naar wit ondoorzichtig en zet uit. Door af en toe te proeven kun je checken of de korrel gaar is.

#3

Op het moment dat je de rijst proeft en denkt, hij is er bijna..dan is hij juist perfect! Hij zal doorgaren en komt dan precies goed op de borden terecht. Dit is het moment om de smaakstoffen toe te voegen. Maak je bijvoorbeeld paddenstoelen risotto kunnen er gebakken paddenstoelen door. Of bijvoorbeeld pompoen risotto, of met gerookte zalm en paling, misschien een artisjokken variant.. wat de voorkeur ook maar heeft. Wij geven als voorbeeld een variant met doperwten en garnalen:

Als de rijst gaar is roer je de doperwtenpuree en de Hollandse garnalen met de bieslook erdoorheen. Ook de lepel mascarpone/crรจme fraรฎche mag er nu doorheen. Door het toevoegen van deze romige bestanddelen, wordt de structuur van de risotto ook wat losser. De Parmezaanse kaas als laatste en hij is ready to serve!!

Eet smakelijk!

Neem contact op

  Uw naam (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Uw e-mailadres (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  [acceptance "Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website."]

  food = love

  “food loooooves X-mas”

  Topchef spelen met de feestdagen?

  Wij helpen je achter de schermen zodat jij kunt stralen. Met bijvoorbeeld de Kerstbox, de feestschotel of een heerlijk buffet. Neem contact op voor informatie en mogelijkheden.

  Neem contact op

   Uw naam (verplicht)

   Uw telefoonnummer (verplicht)

   Uw e-mailadres (verplicht)

   Onderwerp

   Uw bericht

   [acceptance "Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website."]

   Blijf op de hoogte
   Meld je aan voor de nieuwsbrief van food = friend

   Lees hieronder
   Wat anderen zeggen over food = friend